Wednesday, July 22, 2009

Tak Kemananya Suruhanjaya DiRaja

Di negara Alam Komanwel, Suruhanjaya Diraja merupakan badan kerajaan yang melakukan siasatan awam terhadap isu tertentu.

Suruhanjaya biasanya mempunyai bidang kuasa yang luas, lebih luas daripada seorang hakim, tetapi dihadkan oleh "Syarat Rujukan" Suruhanjaya. Suruhanjaya ditubuhkan oleh Ketua Negara (seperti Raja, Gabenor-Jeneral) atas nasihat kerajaan eksekutif dan ahlinya dilantik melalui surat paten.

Tetapi siapa pula yang melantik ahli jawatankuasa Suruhanjaya DiRaja jika bukan dari kalangan mereka yang bersekongkol melakukan kerosakan, kezaliman dan kekejaman terhadap rakyat atau mangsa trajedi. Pimai pimai tangtu takkan ada penyelesaian sepertimana kes Kugan dan lenlain. Kita yang mengharapkan satu titik sinar kebenaran akan tetap terlopong tanpa kesudahan.

Awal-awal lagi PM telah mengarahkan supaya KPN dan Ketua SPRM mengunci mulut. Konon untuk mengelakkan dari tersebar salah faham yang akan mewujudkan krisis perkauman. Namun pasti ada motif disebalik itu.

Kematian Teoh mesti disiasat seadilnya. Angin siasatan nampaknya pula beralih arah seolah cuba memburukkan dengan menuduh YB-YB Pakatan Selangor dalang kepada trajedi tersebut. Pelbagai tuduhan serta alasan akan Umno/BN cipta demi mencapai matlamat mereka. Matlamat menghalalkan cara.


0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET