Tuesday, June 30, 2009

Suci Dalam Debu

Gempak la zaman aku muda remaja dulu lagu Suci Dalam Debu menduduki carta LaguPopular selama hampir setahun kalau tak silap akulah. Lagu dendangan Saleem Iklim ini mengungguli persada dunia muzik menjadi siulan anak-anak muda dan orang tua. Sayangnya kemudian si Saleem pula yang terjebak langsung menjadi debu.


Rangkap tajuk kat atas ni sebenarnya aku tujukan kepada 2 orang anggota polis yang amanah dan cemerlang dalam melaksanakan tugas sebenar. Bukan sebab mereka paling top dekat kem-kem Martek, atau bukan sebab mereka jagoan FRU menghentam pendemo, juga bukan sebab mereka barua Umno paling tulin, tetapi kerana mereka berjaya mematahkan satu siri penyeludupan syabu bernilai RM280 juta.

Bayangkan berapa ramai manusia akan tewas jika syabu tersebut berjaya melepasi sekatan polis berkenaan seterusnya menyelinap ditengah kelompok masyarakat. Pasti akan lebih ramai yang terjebak dengan gejala haram tersebut. Sementelah sekarang ni ramai yang stress dengan situasi ekonomi semasa negara yang semakin merudum. Najib sendiri huru hara cuba melepasi serangan kejatuhan ekonomi.

Apa pun 2 pegawai polis tersebut wajar diberikan penghargaan atas jasa mereka. Dan dinyatakan bahawa mereka telah pun diberikan kenaikan pangkat berkuatkuasa serta merta. Semoga ramailah anggota polis yang amanah sepertinya. Jangan mengulor buang masa kat ceramah-ceramah Pas, atau masuk kampung lepak kat kedai kopi cari maklumat untuk Umno/BN.

Awards for cops who said ‘tak nak’ to RM500,000 bribe

KUALA LUMPUR, June 30 – Two policemen who rejected a RM500,000 bribe by drug traffickers caught with syabu worth RM280mil in May have each been given the Integrity Award.

Detective Corporal Mohd Surani Sarbini, 44, and Lance Corporal Mohd Tarmazi Arbayee, 25, were also promoted to Detective Sergeant and Corporal, respectively, for their part in the largest drug seizure by Malaysian police.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak presented the award at a special ceremony at parliament house here today.

In the seizure at 6.45am on May 2, Mohd Surani and Mohd Tarmazi who were returning to Cenderawasih police station, Rompin, Pahang stopped a lorry laden with 96 boxes and 480 packages suspected to contain syabu.

They detained two men who later offered them a bribe of RM10,000 with promise of RM500,000 more after their release.

Mohd Surani from Rompin narcotic CID division said he believed that every member of the police should serve with integrity.

Mohd Tarmizi from Rompin Mobile Patrol Vehicle division said he turned down the bribe as he wanted to remain in the police force for a long time. – Bernama


Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

There was an error in this gadget

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPR



Pesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET