Monday, June 15, 2009

MU-Kembalinya Samseng

Pilihanraya Kecil Manik Urai pada 14 Julai nanti pastinya menyaksikan pertarungan sengit antara Pas dan Umno. Sepertimana situasi aman yang dirasai pada PRK Penanti, SPR amat berharap keadaan itu bakal dapat diulangi di Manik Urai.


Penarikan Umno dari PRK Penanti benar-benar memberikan keamanan sepanjang tempoh berkempen dan dihari pengundian. Pengerusi SPR menyatakan bahawa secara keseluruhan beliau berpuas hati dengan perkembangan situasi PRK DUN Penanti bermula dari awal hingga akhir berlangsung dengan lancar serta aman.

Dengan kembalinya si samseng (baca umno) ke persada Manik Urai, aku jangkakan pasti berlaku semula kejadian tidak diingini dengan pelbagai provokasi. Samseng akan menghidupkan semula suasana PRK dengan pertelingkahan dan keganasan. Memang samseng pakar meniru budaya negatif dari luar.

Malah Pengerusi SPR sendiri tidak menafikan bahawa tiada onar berlaku dengan ketidakhadiran Umno dalam PRK Penanti.

Dalam pada itu Abdul Aziz tidak pasti apakah kerana Barisan Nasional (BN) tidak menyertai PRK DUN Penanti menjadi faktor wujudnya suasana aman sepanjang proses PRK tersebut.

“Saya tidak pasti samaada suasana aman yang dilihat pada PRK Penanti itu lantaran BN tidak menyertai pertandingan atau sebaliknya. Bagaimanapun itu bukan satu isu, apa yang penting kita harapkan suasana aman itu dapat dipraktikkan juga pada PRK DUN Manek Urai nanti,” katanya.


SPR jangan kesampingkan tanggapan dan kritikan ramai orang tentang tingkahlaku dan perangai buruk puak gerombolan dalam setiap pilihanraya. Jangan SPR hanya nampak kesilapan yang tidak seberapa dilakukan oleh pembangkang untuk meminda akta SPR begitu begini.

Berdepanlah juga dengan puak-puak gerombolan yang samseng taik kucing dengan nasihat dan motivasi tentang pilihanraya. Yang penting puak gerombolan mesti akur dan reti bahasa dengan akta dan undang-undang pilihanraya.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET