Wednesday, April 8, 2009

TIDAK SALAH BUKAN ISLAM GUNA DALIL AL-QURAN

Kuala Terengganu – Tidak menjadi sebarang kesalahan kepada orang bukan Islam untuk berhujah menggunakan dalil-dalil al-Quran, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Azman Shapawi Abdul Rani. 

Beliau berkata pihaknya tidak sesekali menganggap ia sesuatu yang asing memandangkan perkara sedemikian berlaku di negara-negara Timur Tengah. 

“Mungkin di Malaysia satu benda yang baru apabila orang bukan Islam baca al-Quran tetapi ini berlaku di negara-negara seperti Mesir, Yaman dan Syiria. Bagaimanapun, pendekatan menggunakan al-Quran itu mesti betul,” katanya, yang di petik Sinar Harian semalam.
 

Berhubung isu bekas Exco Kerajaan Negeri Perak, Nga Ko Ming yang menggunakan ayat al-Quran dalam ceramahnya baru-baru ini, Azman Shapawi turut menegaskan bahawa al-Quran tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya.
 

Bagaimanapun, pihaknya tidak menuduh Ko Ming mempersendakan al-Quran sebaliknya akan memberi pandangan terhadap rakan mereka itu dan percaya ia sengaja diperbesarkan untuk menimbulkan isu dalam kempen pilihan raya.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET