Friday, May 15, 2009

Doh La Dokrokcetong, Kena Kemut Pulok

Apa lah nasib para kontraktor kecil-kecilan yakni dari Kelas F, sudah lah projek kecik tak cemok(banyak) mana nilainya pastu kena 'tutuh' pulak dari sebahagian keuntungan oleh lanun lintah darat. Itulah kekadang bila kita tengok kontraktor kelas F mengeluh kita tak faham, mereka kerja bagai nak rak pastu hasil seciput cuma.


Ada yang bagi contoh kalau dapat untung $10,000.00 tapi keuntungan bersih selepas ditolak pemberian kepada 'penutuh-penutuh' jahanam sekalian, yang makan hasil haram dari titik peluh orang, hanyalah saki baki dalam $3~4000.00 sahaja. Mana tahan beb camni, kezaliman memang nyata.


Kemudian kita sindir, biasa la kalau buat kerja guna 'kabel'. Mereka cakap, budaya sekarang kalau tak guna kabel jangan harap nak dapat kontrek atau kerja. Bila dah terlibat dengan 'kabel' maka semua kabel mau tutuh dari sekecik-kecik kabel hingga ke sebesar-besar kabel.

Cuba fikir, kontraktor kelas A dan berwibawa diberikan kontrek secara 'runding' atau 'anugerah' manakala kontrektor kelas F pula secara 'inden' atau 'beri'. Kaedah lebih kurang sama tapi nilainya jauh berbeza. Kelas A kalau ditutuh pun tak nya terasa luak tapi kelas F tak berapa boleh nak kumpul harta. 

Hakikatnya penyangak penutuh inilah yang membaham harta dan bakal memufliskan negara. Asalnya penyangak ini adalah dari dalam 'lubang tahi' golongan sebuah parti. Andai lubang tahi ini bisa kita kambusi, pasti cerahlah peluang sebuah kerajaan berkebajikan menjadi pengganti.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET