Monday, May 18, 2009

Andai Pas Lantik 2 Timbalan Presiden

Kesemua calon Timbalan Presiden Pas berkelayakan dan berkaliber untuk menjawat jawatan itu. Antara barisan calon tersebut adalah Ustaz Azizan, Dato' Harun Din, Husam Musa, Muhamad Sabu dan Ustaz Nasaruddin Mat Isa. 3 calon berlatarbelakang professional manakala 2 calon lagi ulama'.


Apakah munasabah jika Pas mencalonkan 2 orang Timbalan Presiden, sorang dari calon ulama' dan sorang lagi calon professional. Mustahil untuk direalisaikan tapi tak mustahil untuk dilaksanakan. Terpaksalah Pas pinda perlembagaan pulak kan?

Ini cadangan aku yang tiada nilai, sembang kosong. Memungkinkan sesuatu yang amat mustahil. Sebab aku sayangkan semua pimpinan yang bertanding. Dari kalangan 5 orang tu, semestilah sorang saje calon yang bakal naik. 

Aku suka jika Dato' Haron Din mewakili calon ulama' kerana dia orang No.2 Majlis Syura, ilmu memang power, sementelah dia seorang Hafiz. Tapi kedudukan beliau sebagai Timbalan Mursyidul Am harapnya jangan diganggu gugat kerana aku nampak dia amat serasi dengan Tuan Guru Nik Aziz memartabatkan Majlis Syura Pas.

Wakil untuk calon professional pula aku berkenan dengan Datuk Husam. Bukan bermaksud Ustaz Azizan dan Abg MatSabu tak layak, semua layak, tapi aku kagum dengan idea-idea dan pandangan global Husam. Ucapan dan kritikannya juga dalam nada konfiden.

Husam Musa orang muda, berilmu dan berkarisma. Tenaga dia amat sesuai untuk membantu mengemudi Pas dengan kederat dan pengetahuannya. Dia lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kata dan pendapat, apatah lagi berketerampilan waktu berhadapan dengan media.

Tuan Guru Haji Hadi telah menang tanpa bertanding. Pas masih menaruh harapan terhadap kredibiliti TGHH, meski pun dalam setahun dua ini beliau pernah menimbulkan kontroversi dalam jalinan hubungan Pas-Umno. Bumi mana yang tak ditimpa hujan?

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET