Tuesday, January 26, 2010

PENTADBIRAN GANU BOLOQAROQ: PENDEDAHAN 1 (i)

PERTUKARAN PEGAWAI TADBIR NEGERI TERENGGANU BIL 1/2010

Tahniah kepada Kerajaan Negeri Terengganu pimpinan Ahmad Said yang melaksanakan pertukaran pegawai tadbir negeri(TCS) yang akan berkuatkuasa mulai 1 Feb 2010. Pertukaran tersebut berkait rapat dengan ' persaraan terpaksa Dato' Mokhtar b. Nong, Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu' yang memulakan perjalanan alam 'pensioner' dengan bercuti selama 3 bulan berkuatkuasa mulai 15 Jan 2010 hingga 15 April 2010.

Apakan daya kita makhluk Allah yang lemah....sangkakan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Tidak pernah terlintas di benak pemikiran YB Dato' Mokhtar, anak-isteri, sahabat handai, saudara-mara dan lain-lain bahawa beliau terpaksa berhenti dari perkhidmatan Kerajaan dengan cara ini. 'Dipaksa menandatangani Surat Permohonan Bersara Awal'. Apatah lagi kepimpinan Negeri daripada anutan parti yang sama. Pedihnya rasa hati tidak terperi. Sedihnya keluarga beliau, sanak-saudara, sahabat handai, rakan taulan, TCS, ahli politik BN dan rakyat negeri Terengganu menyaksikan apa yang sedang berlaku di Terengganu sekarang.

Apapun Dato' Mokhtar dijangka akan layak mendapat gratuiti perkhidmatan berjumlah lebih kurang RM800,000.00 dan dianugerah kawasan balak bernilai RM6 j. Persoalannya apakah Mat Said sanggup menggadai segala hasil mahsul negeri semata-mata kerana tidak mahu lihat muka Dato' Mokhtar di pejabat SUK? Bukankah itu semua harta kerajaan dan rakyat? Tidak salah Dato' Mokhtar dalam bab ni. Kalau penulispun ditawarkan sejumlah yang sedemikian, penulis akan berbuat serupa. Lupakan kepentingan negeri dan rakyat. Buat apa bekerja dalam keadaan tidak selesa dan dihina MB.

Dengan keluarnya arahan pertukaran tersebut pada minggu lepas, maka terlakarlah sejarah baru perkhidmatan pegawai tadbir Negeri Terengganu yang dikatakan dibuat berasaskan senioriti, merit, kredibiliti dan macam-macam justifikasi. Maka tertukarlah dan terlantiklah 48 personnel TCS sebagaimana berikut (hanya sebahagian sahaja yang dicatat di sini):

Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK): Dato' Mazlan Ngah

Pegawai Kewangan Negeri: Dato' Hj Abd Razak bin Ismail

Pengarah Tanah dan Galian Negeri : Hj Osman bin Muda

Timbalan SUK (Pengurusan): Wan Ahamad bin Wan Muda

Timbalan SUK (Pembangunan)/ Pengarah UPEN: Dato' Hj Mohd Razalli bin Kassim.

Yang menjadi tandatanya di sini adalah Wan Ahamad bin Wan Muda. Beliau melompat 3 anak tangga hairarki iaitu N 52, N54 dan terus menjawat Jusa C. Mengikut MB Ahmad Said, pegawai ini memiliki double degree. Manakala segelintir pemimpin Pas Terengganu menganggap Wan Ahamad memiliki triple degree.

Maka dalam usaha untuk mengenal siapa individu pegawai yang sebegini hebat yang selama ini digambarkan oleh sebilangan rakyat Terengganu sebagai menteri besar sebenar yang mentadbir negeri Terengganu maka terjumpalah penulis dengan seorang pegawai Felda yang kini masih berkhidmat di Kuala Terengganu.

Pada mulanya penulis ditanya samada mengenali asal-usul Wan Ahamad ini? Setelah dijawab tidak tahu,maka penulis dimaklumkan serba-sedikit bahawa Wan Ahamad ini merupakan anak kelahiran Kg Tok Kaya K.Terengganu. Kalau tidak tepatnya cerita beliau maka kurang tepatlah cerita penulis tapi penulis yakin kebenaran cerita tersebut.

Dikatakan beliau pernah menuntut di Sekolah Kadir Adabi K.Terengganu bersama-sama MB Ahmad Said. (arwah sekolah ini merupakan sekolah berbayar bagi pelajar gagal dalam peperiksaan MCE/SPM/HSC/STPM di sekolah kerajaan, sama seperti Institut Berakan dan lain-lain sekolah berbayar). Selepas itu beliau meneruskan pengajian di Universiti Malaya dan memperolehi B.Econs (UM).

Kemudian beliau menjadi Field Assistant (pegawai ladang) Felda Jerangau Barat. Dimaklumkan bahawa olehkerana beliau terlibat dalam kes kehilangan baja, maka beliau telah dinasihatkan berhenti. Kemudian beliau telah mengikuti pengajian post graduate Diploma in Law di Manchester Metropolitan College, di London selama 2 tahun tetapi beliau dikatakan gagal (jadi setakat loyar buruk bolehlah).

Kebetulan apabila pulang ke Terengganu, abang iparnya,Yusof@Kobi bin Musa menjadi ADUN Serada pada ketika itu. Beliau bernasib baik kerana diterima sebagai Pegawai Tadbir Negeri(TCS) pada sekitar tahun 1988. Antara sejarah perkhidmatannya, beliau pernah semasa di zaman Pas ketika Hj Hadi melawat Kemaman pernah berkata,"berkat zaman Tok Guru merintah le ning' dan ketika itu beliau pernah cuba menjadi penasihat khas Wan Mutalib Embong.

Beliau pernah berkhidmat di bahagian perjawatan SUK di bawah arwah Hj Mohd Muda dengan memegang jawatan N 44. Semasa itulah beliau mewujudkan jawatan KPSU Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri dengan jawatan hakiki pemegangnya N 48 dandimaklumkan oleh beberapa orang TCS bahawa beliau telah 'melantik dirinya sendiri' untuk mengisi jawatan tersebut di zaman Idris Jusoh. Ketika memegang jawatan tersebut,ramai daripada YDP Majlis yang memandang rendah kepada beliau dan tidak langsung menghormati beliau kerana kebanyakan mereka amat mengetahui latarbelakang beliau selaku TCS.

sumber: email oleh geng blogawan Terengganu.

*dicopy-paste terus dari email kecuali sedikit pengeditan pada tajuk artikel perenggan dan sebutir dua ejaan.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

There was an error in this gadget

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET