Saturday, March 24, 2012

Cara Nak Lepas Kepala

Dalam istilah Ganu, Lepas Kepala bermaksud lari dari tanggungjawab. Ramai mak bapak hari ni ambil mudah akan tanggungjawab terhadap anak-anak terutama yang bergelar anak gadis. Mungkin kritikan ini sesetengahnya menganggap tidak relevan tetapi hakikatnya mak bapak tidak menyedari bahawa ringannya perhatian terhadap anak-anak adalah amat tidak memadai dengan beratnya risiko dan pertambahan kemaslahatan sosial serta cabaran yang dihadapi oleh generasi muda dalam masyarakat hari ini.


Ramai yang mengambil langkah mudah bagi membersihkan 'arang yang diconteng' oleh anak-anak yang terlanjur ini dengan mengambing hitamkan pasangan yang 'dituduh' konon bertanggungjawab merosakkan diri dan masa depan anak gadis mereka. Walhal anak-anak mereka melakukan maksiat atas dasar kerelaan hati atau suka sama suka.

Polis Kesal Ibu Bapa Sifatkan Kehilangan Anak Gadis Satu Penculikan

KUALA LUMPUR: Polis kesal dengan sikap sesetengah ibu bapa yang menyifatkan kehilangan anak gadis mereka satu penculikan sedangkan ia sebenarnya tindakan melarikan diri dari rumah.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, kes sedemikian bukan satu jenayah tetapi merupakan masalah sosial yang berpunca daripada kegagalan institusi kekeluargaan.

"Sebelum ini, kita dapat kes yang menyatakan kononnya ada anak gadis yangdiculik, tetapi sebenarnya apabila disiasat, mereka bukanlah diculik sebaliknyakeluar rumah dan ikut teman lelaki sebelum kembali semula ke pangkuan keluarga.

"Kerana gagal menguruskan institusi kekeluargaan, ia membawa kepada masalahsosial hari ini," katanya kepada pemberita selepas acara turun padang bersamamasyarakat di Berjaya Times Square, Jumaat.

Ismail berkata bagaimanapun, polis tetap memandang serius kes itu dan berusaha mendapatkan maklumat sehingga menjumpai mangsa.

Beliau berkata, meskipun ia masalah sosial, polis tetap sedia memberi kerjasama bagi membendung penularan kejadian seperti ini. "Polis juga bersedia untuk berjumpa dengan pihak tertentu atau pihak atasan seperti Kementerian Pelajaran, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan sebagainya supaya institusi kekeluargaan dapat dimantapkan dan mampu diuruskan secara lebih kemas," katanya.

Sebelum ini, seorang pelajar, Nornabila Mat Yaacob, 15, dilaporkan hilang dan didakwa diculik selepas keluar membeli kad tambah nilai telefon bimbit di Jerantut pada 19 Mac lepas, namun dia kemudian ditemui bersama teman lelakinya di Taman Tas, Kuantan.

Pada 18 Mac lepas, seorang lagi gadis, Siti Nur Fatihah Mahadi, 15, dilapor hilang dan disyaki diculik di Taman Tas, Kuantan dan setelah ditemui, dia mengaku dengan rela hati melarikan diri untuk tinggal di rumah teman lelakinya yang berumur 26 tahun. Terdahulu, dalam acara turun padang itu, Ismail sempat beramah mesra dengan pengunjung pusat beli belah, termasuk pelancong asing, untuk mendapat maklumbalas mengenai tahap perkhidmatan polis dan kepuasan mereka dengan kehadiran anggota polis di kawasan tumpuan awam.

Katanya, menerusi pendekatan itu juga, beliau percaya dapat menyebarkan mesej 'Polis bersama rakyat' termasuk kepada masyarakat antarabangsa. - BERNAMA

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET