Sunday, June 12, 2011

Juara FA 2011 Tidak Semanis Kenangan Tahun 2000

Penantian lebih 10 tahun oleh pasukan Ganu untuk merangkul Piala FA telah terbukti semalam. Kapten pasukan, Marzuki berfungsi dengan baik mengemudi jentera pasukan Ganu sehingga berjaya menyumbat gol penyamaan di saat-saat akhir perlawanan.


Pada tahun 2000, Mat Zan Mat Aris mengejutkan ramai pihak apabila mengangkat martabat Terengganu di arena bolasepak negara dari sebuah pasukan 'underdog' menjadi sebuah pasukan elit bolasepak. Kenangan saat manis itu masih terpahat diingatan tatkala Terengganu membenamkan Pulau Pinang 1-0. Lebih manis lagi apabila kemenangan itu diraih sejurus selepas Kerajaan Terengganu di ambil oleh PAS dan diterajui oleh Tuan Guru Ayoh Chik.

Sambutan para penyokong pula amat hebat dan luarbiasa. Bas, kereta dan kenderaan yang membawa para penyokong mengibarkan bendera Terengganu dan bendera Pas menjalari jalanraya dari Kemaman sehingga ke Besut. Kehangatan menyambut kemenangan Kerajaan Pas Terengganu dalam PRU ke-10 itu dimeriahkan lagi dengan kemenangan pasukan Terengganu menjuarai Piala FA 2000.

Semalam 11/06/2011, sejarah terlakar lagi apabila Terengganu buat kali ke-2 menjuarai Piala FA 2011. Tetapi kemanisannya kurang jika dibandingkan dengan kemenangan Tahun 2000 dulu. Kerana apa? Kerana kemenangan kali dinaungi oleh kerajaan bn-umno-apco. Kerajaan yang korup dan bersifat perkauman. Semangat kegembiraan sedikit pudar.

Dulu Pas menang kemudian bola pun menang.
Apakah mustahil sekarang bola Terengganu menang manakala PRU-13 nanti Pas pula menang tawan Terengganu.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Jadilah Insan Celik Politik

Jadilah Insan Celik Politik

Hidup Untuk Bahagia Atau Untuk Celaka

Dari Abu malik al-Asy’ari katanya:”Bersabda Rasulullah s.a.w:”Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Membaca Subhanallah dan Alhamdulillah pahalanya sebesar langit dan bumi. Sembahyang itu pelita. Sedekah itu bakti. Sabar itu cahaya dan al-Quran itu akan menjadi kawan atau lawanmu. Manusia sepanjang hidupnya bekerja untuk keselamatan dirinya atau kecelakaannya.”

Motto & Slogan

Image Hosted by ImageShack.us

MalaysiaKu BERSIH

Malaysia Tanah Air Ku

Malaysia Tanah Air Ku

MALAYSIA DARUL BOGEL

MALAYSIA DARUL BOGEL

Fitnah Kerja Umno-Apco

Fitnah Kerja Umno-Apco

Soalan Simpel Jawapan Mimpel

Ketelusan SPRPesanan Ulama...

Rehat Kejap

Post Paling Digemari

SEMAK PENIPUAN INTERNET